De Kraak


Een van de mythologische zeedieren is de Kraak. Een enorme inktvis, die schepen verwoest en de bemanning opeet. Soms dachten zeelieden dat ze een eiland zagen in de verte. Als ze dichterbij kwamen, bleek dat het geen eiland was, maar een gigantische inktvis, met enorme tentakels. Als een Kraak duikt, maakt hij een draaikolk in het water omdat hij zo groot is en trekt de schepen in de buurt daardoor mee naar de bodem. Mensen uit Noorwegen en Noord-Amerika, beweren dat ze de Kraak hebben gezien.
 
Vroeger al werden er in boeken Kraken beschreven. Misschien heb je wel eens van Jules Verne gehoord? Hij schreef onder andere het boek “Twintig duizend mijlen onder zee”. Ook daarin komt een Kraak voor en hij schreef dat boek al in 1870. Of een Kraak echt bestaat, weet tot nu toe niemand zeker. Wetenschappers denken wel dat de mensen die een Kraak hebben gezien, ook écht wat hebben gezien. Bijvoorbeeld een reuzeninktvis (die wel echt bestaat) of dat er vroeger wel eens een dode Kraak is aangespoeld (wat wij nu natuurlijk niet meer weten).
 
Een reuzeninktvis bestaat nu nog. Ze zwemmen heel erg diep onder water, in bijna alle oceanen en zeeën. Ze worden regelmatig gevangen in diepzeenetten en zijn het lievelingseten van de potvis. Een potvis is een enorme walvissoort, die ook in het allerdiepste water leeft en af en toe boven komt om lucht te happen. Op de lichamen van aangespoelde potvissen zijn zuignapsporen aangetroffen, van een gevecht tussen een reuzeninktvis en deze potvis. Die zuignapsporen waren zo groot als flinke borden. Als je bedenkt dat er op één arm tientallen zuignappen zitten en een reuzeninktvis tien armen heeft, kan je wel bedenken hoe groot dat dier moet zijn. En dan weet je nog niet zeker of dat de grootste zijn, of dat er misschien nog veel grotere reuzeninktvissen rondzwemmen op nog diepere plaatsen in de zee… Als je de tweede film van Pirates of the Carribean hebt gezien, zie je ook een Kraak die een schip en zijn bemanning verwoest.
 
Het zou dus best kunnen dat de Kraak echt heeft bestaan, of nog steeds bestaat. Er verdwijnen tenslotte wel eens schepen, waarvan nooit meer iets wordt teruggevonden. Daarover lees je straks meer, als het gaat over de Bermudadriehoek. Waarschijnlijker is het dat men destijds een reuzeninktvis heeft gezien en de kwaadaardigheid en agressiviteit er met de jaren bij is verzonnen. Laten we het hopen…

Back | Top