Algemeen


De manier waarop vroeger werd gevist, was erg eenvoudig. Er werd bijvoorbeeld nog gevist met roeiboten, in plaats van met de grote schepen die je nu in de haven ziet. Dat kunnen we ons nu niet meer voorstellen, maar toen was er technisch nog niet zoveel mogelijk als tegenwoordig. Het net dat de vissers toen gebruikten werd een zegen genoemd. Als het net vol zat, dan trokken de vissers het op het strand of op de dijk. Andere vissers liepen zelf in het water en trokken het net achter zich aan. Dit net werd een schrobnet genoemd. De vissers vingen zo garnalen en kleine platvisjes. Je snapt wel dat allebei deze vormen van visserij erg zwaar waren voor de vissers. Toch wordt de laatste vorm nu nog wel eens gebruikt. Gelukkig voor de vissers werden er steeds nieuwe manieren ontdekt (die ook minder zwaar waren) om te vissen. Zo kwamen de vissers er achter dat je met een zeilboot die een platte bodem had, makkelijk het strand op kon. Met een zeilboot kan je natuurlijk veel verder de zee op dan met een roeibootje. En je kan meer vangen dan in een net dat je zelf moet trekken. Met deze zeilboten werd vooral op haring gevist.

Later bedachten de vissers een nog betere techniek. Zij dachten dat het makkelijker zou zijn als het schrobnet aan een stok zou worden vastgemaakt, in plaats van het net zelf door het water te slepen. Hierdoor konden de vissers meer vis tegelijk vangen en ook veel verder op zee varen. De stok waaraan het net vast zit wordt een boom genoemd. Deze vorm van visserij noemen we boomkorvisserij.

Naast de Noordzee, was de Zuiderzee ook erg belangrijk voor de visserij. Deze zee was zo belangrijk omdat er veel verschillende soorten vis in voorkwam. Nu denk je misschien, waar ligt de Zuiderzee? De Zuiderzee bestaat niet meer. Tenminste, hij heet nu anders. De zee is destijds afgesloten met een dijk, de Afsluitdijk. Toen was het dus geen zee meer, maar een meer. Daarom heeft de Zuiderzee ook een andere naam gekregen; het IJsselmeer. In het IJsselmeer zwemmen jammer genoeg niet zoveel verschillende soorten vis meer. Toch worden er nog genoeg andere soorten vis gevangen, zoals paling en tong. In dat hoofdstuk worden nog veel meer soorten vis genoemd. Ook staan er plaatjes bij, zodat je weet hoe elke vis er uit ziet.Back | Top