Bermudadriehoek


Over de Bermudadriehoek is al veel gesproken. Heb je er wel eens van gehoord? Het is geen zeedier, maar een plaats in de Caribische Zee. Het vormt een driehoek tussen het eiland Bermuda, Porto Rico en Miami in Florida. De Saragossa Zee, waar de palingen naar toe zwemmen om te paren, ligt daar ook vlakbij. Deze plaats is beroemd in de zeewereld, omdat er veel schepen en vliegtuigen verdwenen zijn. Zonder ook maar een spoor achter te laten. Er wordt wel gedacht dat het er spookt, omdat niemand kan verklaren waarom er juist op deze plaats zoveel vreemde verdwijningen plaats vinden.
 
Er bestaan wel verklaringen voor het feit dat er in de Bermudadriehoek zoveel schepen en vliegtuigen verdwijnen. Eén daarvan is het feit dat op deze plaats een kompas, wat normaal altijd naar het noorden wijst, in de Bermudadriehoek dat niet doet. Overal op de wereld wijst een kompas naar het noorden, behalve daar… En als je daar als schipper of piloot geen rekening mee houdt en gewoon de koers vaart of vliegt die het kompas aanwijst, dan raak je te ver uit de buurt van de kust en verdwaal je op zee.
 
Een andere verklaring is de snelle golfstroom in het gebied. Dit betekent dat de stroming in het water veel sterker is dan ergens anders. Een onervaren schipper, of een schipper die dit niet weet, raakt ver uit koers als het schip in die stroming meevaart.
 
Ook het onvoorspelbare klimaat kan van invloed zijn. De Bermudadriehoek staat er om bekend dat het ineens erg zwaar weer kan worden. Lokale, zeer heftige onweersbuien en waterhozen, zijn daar niet onbekend. Maar als je hierin verzeild raakt, kan het erg lastig zijn om terug op de koers te komen. De bodem van de oceaan verandert voortdurend in de Bermudadriehoek. Dat komt door de stroming in het water, die erg sterk is. Daardoor zijn er eerst zandbanken en daarna weer enorme dieptes. Oceaantroggen worden die dieptes ook wel genoemd. De diepste oceaantrog is de Puerto Rico Trench en deze ligt in de Bermudadriehoek.
 
Natuurlijk zijn er ook andere, meer vergezochte theorieën bedacht. Zo zijn sommige mensen ervan overtuigd dat de verdwijningen van de schepen en de vliegtuigen het werk zijn van UFO’s. Ruimteschepen dus. Andere mensen denken dat er neervallenden meteorieten (stukken puin uit de ruimte) verantwoordelijk waren voor de verdwijningen. Wat er echt aan de hand is, daar komen we misschien nooit achter. Wel is het altijd maar de vraag of een schip of vliegtuig dat de Bermudadriehoek doorkruist, weer heelhuids terugkeert…

Back | Top