Portugees Oorlogsschip


Waarschijnlijk heb je nog nooit van dit dier gehoord. Het is ook niet erg bekend, maar wel speciaal. Eigenlijk is het geen echt dier, maar een hele groep kwalachtige dieren die poliepen worden genoemd. Ze zwemmen bij elkaar en laten elkaar ook niet alleen. Ze bewegen door het water als één enorme vis. Een Portugees Oorlogsschip heeft tentakels van wel 50 meter lang. Je kan je wel voorstellen dat de mensen vroeger erg bang waren als ze zo’n enorm dier tegenkwamen op zee. In de 16e eeuw hebben ontdekkers dit dier voor het eerst gezien. Op dat moment was Portugal een erg machtig land en was het ook op zee de baas. De poliepenkolonie kan op- en onderduiken en ‘zeilen’ met behulp van de wind. Vandaar dat de ontdekkingsreizigers het een Portugees Oorlogsschip hebben genoemd.
 
Met hun enorm lange tentakels kan veel voedsel gevangen worden. De tentakels pakken de prooi beet en spuiten hem in met gif. Door dat gif wordt de prooi verlamd, of gelijk gedood. Er zijn maar twee zeedieren die immuun zijn voor het gif van het Portugees Oorlogsschip. Immuun zijn voor iets, betekent dat je er tegen kan, dat het je niets doet. Die twee dieren zijn de zeeschildpad en de zeeslak. Verder hebben ze geen vijanden, alleen maar prooien.
 
Het Portugees Oorlogsschip is maar een enkele keer in de Noordzee gezien. Vaak wordt er gedacht dat het een reusachtig grote kwal is. Dit is niet alleen fout, het zorgt er ook voor dat je als mens niet op de goede manier wordt behandeld, als je wordt gestoken door dit dier. Als je gestoken wordt door een Portugees Oorlogsschip, heb je veel pijn, koorts, ademhalingsproblemen en kan je in shock raken. Een shock heb je, als de bloeddruk in het lichaam te laag is (waardoor je flauwvalt) en dit niet snel genoeg weer op gang komt. Als dat te lang duurt, hebben onze organen te weinig zuurstof en doen het daardoor niet meer. Het gif zelf is voor een mens niet persé dodelijk, maar vaak raak je verstrikt in die enorm lange tentakels en dan verdrink je. Of omdat je een aantal keer achter elkaar gestoken wordt, raak je verlamd en verdrink je ook. Een gevaarlijk dier dus. Gelukkig dat we hem hier niet vaak tegenkomen!

Back | Top