Haai


Je hebt vast wel eens een haai gezien op televisie of een haaientand in een winkeltje. Vroeger kon je ze op het strand vinden, nu niet veel meer. Haaien zien er een beetje eng uit. Ze hebben een gespierd en slank lijf, met een kegelvormige kop. Ze zijn grijsachtig van kleur met een witte onderkant. Het bekendste aan de haai is zijn grote puntige rugvin, die een stuk boven het water uitkomt als hij in ondiep water zwemt. Ook zijn tanden zijn beroemd. Een haai heeft meestel drie rijen met tanden, die achter elkaar groeien. Als er dan eentje uitvalt of breekt, staat er meteen een andere voor in de plaats. Omdat haaien tanden verliezen, kunnen wij ze ook vinden op het strand. Bekende films met haaien erin, zijn Deep Blue Sea en Jaws. Daarin worden de mensen bang gemaakt voor haaien. Een kinderfilm met haaien in de hoofdrol is Shark Tale. Shark is de engelse naam voor haai.
 
Ondanks dat haaien vaak agressief worden afgebeeld in films, vallen ze in bijna nooit mensen aan, in iedere geval niet expres. Behalve als ze bloed ruiken, dan denken ze dat er een andere vis gewond is en die makkelijk kunnen opeten. Ze ruiken geen verschil in vissenbloed of mensenbloed. Eten is eten voor de haai. Toch heeft een haai heeft een ontzettend goede neus. Hij kan op 1500 km afstand, één druppel bloed ruiken die in het water valt. Toch worden er wel eens mensen aangevallen door haaien. Vaak zijn dat surfers of mensen die overboord van een schip zijn gevallen, bijvoorbeeld tijdens een storm. Omdat een haai meestal van onderaf aanvalt, kijkt hij tegen het licht van de zon in. Als de haai dan kijkt, ziet hij wat bewegen aan het wateroppervlak en valt aan. Wetenschappers denken dat hij dat doet omdat het lijkt alsof er een schildpad zwemt, of een ander groot zeedier dat hij lekker vindt. Dus dat hij niet speciaal op zoek is naar mensen.
 
Er zijn een paar haaiensoorten die agressief kunnen zijn en mensen hebben aangevallen. Dat zijn de witte haai, de tijgerhaai en de stierhaai, daar moet je dus wel voor uitkijken. Hier in de Noordzee komen kleine haaitjes voor, die ons niks doen. Een volwassen witte haai wordt gemiddeld 5 tot 6 meter. Maar er zijn er gevonden van 11 meter lang! De meeste soorten leven tussen het wateroppervlak en een diepte van 1000 meter in. De kans dat je er eentje tegenkomt, is dus niet groot. Er zijn wel plaatsen op de wereld waar de gevaarlijke haaien voorkomen dichtbij de kust. Er mag daar dan wel gezwommen worden door de mensen, maar niet voorbij het net. Op een bepaalde diepte in de zee is dan een net gespannen tot aan de bodem, waarin geen haaien kunnen komen en waar de mens dus veilig kan zwemmen. Doordat er zoveel wordt gejaagd op haaien zijn ze een bedreigde diersoort. Dit betekent dat er te weinig haaien meer zijn. Vaak worden ze gevangen om soep van de vinnen te maken, haaienvinnensoep heet dat.

Back | Top