De vis


Je kunt vast wel een paar verschillende soorten vissen opnoemen. Over heel de wereld zijn er ongeveer 27.000 soorten vissen bekend. En nog steeds worden er nieuwe soorten vis ontdekt. Omdat er zoveel verschillende soorten vissen zijn, worden ze verdeeld in verschillende groepen. Meestal wordt de volgende verdeling gebruikt:

• Zoetwatervissen
• Brakwatervissen
• Zoutwatervissen

Waarschijnlijk weet je al wat er met deze indeling wordt bedoeld. Zoetwatervissen zijn vissen die leven in zoet water, zoals rivieren, meren, beken en plassen. Brakwatervissen zijn vissen die voorkomen in overgangsgebieden tussen zout en zoet water (dus waar allebei de soorten water door elkaar stromen). Zoutwatervissen leven in de zeeën en oceanen. Dus in de Noordzee en de Westerschelde, maar ook in bijvoorbeeld de Atlantische Oceaan.

Een ander verschil tussen al die verschillende soorten vis, zijn de verschillen in hun botten. Er zijn twee verschillende soorten.

• Kraakbeenvissen
• Beenvissen.

Kraakbeenvissen bestaan volledig uit kraakbeen. Bij deze soort horen haaien en roggen. Alle andere vissen horen in de groep van de beenvissen. Been is een ander woord voor bot. Een beenvis heeft geen kraakbeen, daarom wordt hij beenvis genoemd. Het skelet van de vis bestaat dus uit kraakbeen of uit gewoon been. De ribben van de vis ken je wel, die worden ook wel graten genoemd. Graatjes zijn erg vervelend als ze in je keel blijven steken, je kan dan niet anders dan hoesten en vaak krijg je het een beetje benauwd. Wat helpt is iemand op zijn rug kloppen, zodat het graatje losschiet en naar boven komt, terug in de mond. Wat ook helpt is iets diks drinken, zoals een paar slokken vla. Meestal glijdt het graatje dan mee naar beneden naar de maag, waar je er geen last van hebt.
 
Wanneer je op één van de onderwerpen hieronder klikt, ga je meteen naar het bijbehorende hoofdstuk.

Back | Top