Visserijmuseum


In de meeste visserijmusea vindt je meer informatie over de visserij in het algemeen en de streekgebonden informatie in het bijzonder. Niet alle visserijmusea hebben een eigen website, maar via de zoekmachine op de computer zijn de meeste wel te vinden. Als we het visserijmuseum in Breskens nemen, dan kunnen we daar het volgende over vertellen:

Het visserijmuseum ligt aan de haven, vlakbij de vismijn en een aantal visrestaurants. Als je naar de overkant kijkt, zie je een enorm schilderij op de silo staan. Daarop staan broden en vis afgebeeld. Binnen kun je allerlei verzamelde voorwerpen zien van vroeger en van nu. Zo liggen er haaientanden en mammoetbotten (een mammoet was een soort olifant, die heel vroeger leefde), maar ook voorwerpen die gebruikt werden om te vissen bijvoorbeeld.
 
Voor de kinderen is er een tekentafel en een nagemaakte stuurhut van een visserschip. Zo kan je zien wat er allemaal bij het besturen van een schip komt kijken! Voor de kinderen van de scholen uit de buurt zijn er leskisten samengesteld. In die leskisten zit materiaal wat de klas al een beetje voorbereidt op het bezoek aan het museum.
 
Er zijn in het museum ook diverse maquettes te zien. Deze zijn gemaakt om je een idee te geven over wat er allemaal bij de visserij komt kijken. Daarnaast wordt er een video afgespeeld, waarop te zien is hoe eng het is als je op zee zit en het stormt. Hoe kom je dan weer veilig thuis?
 
Er zijn foto’s van vroeger tot nu, om je een beeld te geven van hoe het verschil tussen deze twee. Als je nog meer wilt weten na een bezoekje aan het visserijmuseum kan je in het winkeltje nog diverse boeken over de zee en de visserij kopen. Je zou er eigenlijk gewoon eens naar toe moeten gaan! Als je meer wilt weten, kan je een kijkje nemen op hun website.

Back | Top